
Magister nauk ścisłych (MSc) in
Magister żywienia człowieka i zachowań związanych z żywnością
University of Helsinki

Klucz informacyjny
Lokalizacja kampusu
University of Helsinki, Finlandia
Języki
Język angielski, Fiński, Lapończycy Północni
Forma badania
W kampusie
Czas trwania
2 years
Tempo
Pełny etat
Czesne
EUR 15 000 / per year *
Termin składania wniosków
04 Jan 2024
Najwcześniejsza data rozpoczęcia
Aug 2024
* dla studentów spoza UE/EOG
Wstęp
Dlaczego jemy tak, jak jemy?
Co dzieje się z jedzeniem w naszym ciele? Jak odżywianie utrzymuje nasze zdrowie? Jak badamy sposób, w jaki ludzie używają jedzenia? Jak kultura wpływa na nasze wybory żywieniowe? Jak o jedzeniu mówi się w mediach? Jak możemy zmienić zachowania związane z jedzeniem?
Program studiów magisterskich w zakresie żywienia człowieka i zachowań związanych z żywnością (HNFB) koncentruje się na żywieniu człowieka, zachowaniach związanych z żywnością i spożyciu żywności z perspektywy żywienia zdrowia publicznego, fizjologii żywienia i nauk społecznych.
Uczenie się
Program studiów magisterskich w zakresie żywienia człowieka i zachowań związanych z żywnością (HNFB) koncentruje się na żywieniu człowieka i zachowaniach związanych z żywnością oraz konsumpcji z perspektywy żywienia zdrowia publicznego, fizjologii żywienia i nauk społecznych.
Program jest zbudowany wokół żywienia człowieka, zachowań związanych z żywnością i konsumpcjonizmu, a także powiązanych metod badawczych. Tematy oparte na Celach Zrównoważonego Rozwoju – takie jak dobre zdrowie i dobre samopoczucie, zero głodu, równość, zrównoważony rozwój ekologiczny i kulturowy – są osadzone w całym programie.
Rekrutacja
Program
Struktura, treść i ścieżki studiów
Z zakresem 120 punktów (ECTS), program magisterski w Human Nutrition i Food-Related Behaviour można ukończyć w ciągu dwóch lat akademickich. Program obejmuje dwa kierunki studiów - żywienie człowieka i zachowania związane z żywnością - z których jeden wybierasz podczas procesu aplikacji. Stopień obejmuje:
- 75 punktów zaawansowanych studiów, w tym praca magisterska (30 punktów)
- 45 punktów innych studiów, które mogą obejmować studia z własnego programu studiów lub innych programów studiów, praktyki lub studia międzynarodowe
- Orientacja zawodowa i planowanie kariery
- Indywidualny plan studiów
Program koncentruje się na:
- Rola żywienia i innych czynników stylu życia w promowaniu zdrowia i zapobieganiu chorobom
- Mechanizmy, poprzez które żywność wpływa na nasz organizm na poziomie biologii molekularnej
- Wybory żywieniowe i zachowania konsumpcyjne oraz sposoby wpływania na nie poprzez politykę, interwencje i komunikację
- Usługi gastronomiczne i zarządzanie nimi
- Kultura jedzenia i ruchy społeczne
- Teorie i metody badawcze w zakresie żywienia i zachowań związanych z żywnością
Multidyscyplinarny charakter programu magisterskiego zapewnia wiele opcji dla innych studiów. Możesz również wybrać studia na innych fińskich lub międzynarodowych uniwersytetach.
Kursy i nauczanie
Kursy w programie magisterskim w Human Nutrition i Food-Related Behaviour obejmują różne metody badania, takie jak:
- Nauczanie kontaktowe, wykłady
- Praca w grupach
- Prezentacje ustne
- Raporty pisemne (indywidualne, w parach, grupowe)
- Samodzielne studium
- Prace laboratoryjne i inne zadania oraz związane z nimi sprawozdania
- Dzienniki lekcyjne, ustne egzaminy grupowe, egzaminy pisemne, eseje domowe
- Seminaria
Różnorodność metod nauczania zwiększa twój rozwój i zastosowanie krytycznego myślenia, argumentacji i umiejętności rozwiązywania problemów.
Praca magisterska
Dla pracy magisterskiej (30 ECTS) badasz i analizujesz znaczący temat związany z tym programem magisterskim. Pracę dyplomową można napisać w związku z większym projektem badawczym, we współpracy z firmami i instytucjami publicznymi lub niezależnie. Wykonanie pracy dyplomowej zajmuje około 6 miesięcy pracy w pełnym wymiarze godzin.
W trakcie semestru, w którym zaczynasz planować pracę magisterską, rozpoczynasz również seminarium dotyczące pracy magisterskiej (5 ECTS). Jest to seminarium obowiązkowe dla wszystkich studentów. W tym seminarium otrzymasz wskazówki od nauczycieli, a także wsparcie rówieśnicze i komentarze od innych studentów, którzy są na tym samym etapie programu HNFB. Dążymy do prawdziwej multidyscyplinarności, dlatego wszyscy studenci na tym seminarium są w jednej grupie, niezależnie od tematu pracy dyplomowej.
Egzamin z literatury zaawansowanej (5 ECTS) odbywa się na zakończenie programu. Egzamin jest odrębny dla dwóch ścieżek studiów. Egzamin może obejmować lekturę czasopism naukowych, głównie artykułów przeglądowych, i/lub bardzo zaawansowanych podręczników. Ideą egzaminu jest przywrócenie Ci wszystkich istotnych zagadnień tego programu magisterskiego, a także uświadomienie Ci, jak wiele się nauczyłeś.
Studenci i życie studenckie
Życie studenckie, a zwłaszcza kultura organizacji studenckich jest w Finlandii wyjątkowo bogata i różnorodna. Również na University of Helsinki, społeczność studencka jest bardzo aktywna. W ramach Unii Studentów University of Helsinki (HYY)działa ponad 250 organizacji studenckich, począwszy od organizacji wydziałowych i przedmiotowych, poprzez organizacje polityczne i społeczne, a także od chórów i orkiestr po kluby sportowe i kluby gier. Ich działalność obejmuje uroczystości rocznicowe, kolacje akademickie, imprezy kulturalne, spotkania i wycieczki.
Jako student i członek Unii Studentów (HYY), jesteś uprawniony do wielu korzyści i usług. Na przykład przystępne cenowo mieszkania studenckie, usługi podstawowej opieki zdrowotnej, obiekty sportowe i posiłki w cenie studenckiej. Otrzymujesz również liczne zniżki, na przykład na opłaty za komunikację miejską w całym kraju.
Galeria
Wynik programu
Dlaczego Żywienie człowieka i zachowania związane z żywnością?
Celem programu magisterskiego jest umożliwienie ci:
- Rozumienie znaczenia żywienia dla fizjologii i zdrowia człowieka
- Naucz się analizować fizjologiczne, psychologiczne, społeczne i kulturowe aspekty, które są związane z wyborami żywieniowymi jednostek i społeczności.
- Rozpoznawanie różnorodności zagadnień związanych z żywnością i żywieniem oraz sposobów wpływania na nie
Po ukończeniu studiów uzyskujesz kwalifikacje do pracy na stanowiskach eksperckich, dydaktycznych, badawczych i kierowniczych w sektorze publicznym, organizacjach pozarządowych i przedsiębiorstwach oraz jako niezależny przedsiębiorca. W ramach kształcenia otrzymują Państwo głębokie, specyficzne dla danej dziedziny kompetencje i umiejętności w zakresie pracy z wiedzą, jak również solidną tożsamość zawodową.
Możliwości związane z karierą
Przechylać
Program studiów magisterskich w zakresie żywienia człowieka i zachowań związanych z żywnością kwalifikuje Cię do pracy na stanowiskach eksperckich, dydaktycznych, badawczych i kierowniczych w sektorze publicznym, organizacjach pozarządowych i firmach oraz jako niezależny przedsiębiorca. Kształcenie zapewnia głębokie kompetencje w danej dziedzinie i umiejętności pracy z wiedzą, a także solidną tożsamość zawodową.