
Licencjat in
Wykształcenie wyższe z zakresu żywienia i dietetyki
UNINI México

Klucz informacyjny
Lokalizacja kampusu
Campeche, Meksyk
Języki
Hiszpański, Język angielski
Forma badania
Nauka na odległość
Czas trwania
4 years
Tempo
Pełny etat
Czesne
Poproś o informacje
Termin składania wniosków
Poproś o informacje
Najwcześniejsza data rozpoczęcia
Jul 2023
Wstęp
Dyplom z Żywienia i Dietetyki zapewnia szkolenie pierwszej linii, w ramach konkurencyjnego i nowoczesnego programu akademickiego, oficjalnie ważnego w Meksyku i Hiszpanii , popartego edukacyjnym i akademickim doświadczeniem profesjonalistów w naukach związanych z Żywieniem i Dietetyką w kontekście międzynarodowym.
Dietetyk, według Międzynarodowej Konfederacji Stowarzyszeń Dietetycznych (ICDA, 2014), to „Profesjonalista, który stosuje naukę o żywności i żywieniu do promowania zdrowia, zapobiegania i leczenia chorób w celu optymalizacji zdrowia jednostek, grup, społeczności i populacji ” .
Żywność i żywienie odgrywają ważną rolę w jakości życia ludzi, dlatego muszą być uwzględniane w promocji zdrowia, w profilaktyce niektórych zaburzeń, a także w leczeniu wielu chorób.
Na całym świecie przewlekłe choroby niezakaźne i ich konsekwencje wynikające ze złego zarządzania dotykają milionów ludzi, co pokazuje, że istnieje ogromna potrzeba większej liczby dobrze przygotowanych dietetyków, wyposażonych w aktualne szkolenia i umiejętności niezbędne do uczenia się przez całe życie.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) choroby niezakaźne (NCD) zabijają każdego roku około 41 milionów ludzi we wszystkich grupach wiekowych oraz we wszystkich regionach i krajach. Choroby niezakaźne, które pochłaniają najwięcej ofiar, to te pochodzenia sercowo-naczyniowego (17,9 miliona rocznie), będące chorobami, którym można zapobiegać i które można leczyć dzięki odpowiedniemu stylowi życia. Zdrowa dieta i regularna aktywność fizyczna mogą znacząco złagodzić problemy z nadciśnieniem tętniczym, podwyższonym stężeniem glukozy i lipidów we krwi, a także otyłością czy nadwagą.
Z drugiej strony blisko 821 milionów ludzi na świecie cierpi głód, a ponad 150 milionów dzieci cierpi z powodu opóźnienia wzrostu, w większości z powodu problemów z dostępem i dostępnością żywności, ale wiele innych z powodu złych wyborów i brak edukacji na temat żywności.
Stopień w zakresie żywienia i dietetyki ma na celu wyszkolenie wykwalifikowanych specjalistów ds. Żywienia i dietetyki w celu rozwoju zawodu w zmieniającym się świecie. W tym celu stopień zachęca do rozwoju wiedzy i umiejętności w zakresie korzystania z narzędzi technologicznych , niezbędnych do bezpośredniej i internetowej pracy kompetentnych i aktualnych dietetyków.
Celem jest szkolenie zdolnych profesjonalistów do tworzenia i rozpowszechniania wiedzy w dziedzinie żywienia i dietetyki, w celu poprawy zdrowia i dobrego samopoczucia jednostki, rodziny, szkoły, społeczeństwa, pracy i społeczności, zarówno w kraju, jak i za granicą.
Szkolenie dwujęzyczne
Szkolenie dwujęzyczne (hiszpańsko-angielskie) na kierunku Żywienie i Dietetyka ma na celu przygotowanie profesjonalistów o profilu międzynarodowym, przy czym znajomość języka angielskiego jest obecnie jednym z podstawowych narzędzi komunikacji.
UNINI MX zapewnia studentom spersonalizowane nauczanie, oparte na samouczkach i konkretnych materiałach, tak aby posiadali wystarczające umiejętności językowe. Język angielski jest istotny w edukacji zdrowotnej, ponieważ większość artykułów i czasopism naukowych zawierających nowe i wysokiej jakości informacje dotyczące leczenia żywieniowego jest napisana w tym języku.
Po ukończeniu studiów specjalista ds. żywienia i dietetyki będzie posiadał dwujęzyczne umiejętności odpowiedniego wyrażania się ustnie i pisemnie, w sposób spontaniczny, elastyczny i płynny w stosunku do różnych odbiorców i sytuacji, pozycjonując się na globalnym polu pracy.