Keystone logo
Czech University Of Life Sciences Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources

Czech University Of Life Sciences Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources

Czech University Of Life Sciences Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources

Wstęp

Historia i obecny cel

Historia Uniwersytetu i Wydziału rozpoczęła się wraz z zarządzeniem cesarza Franciszka Józefa w 1906 roku założeniem Wydziału Rolniczego na Politechnice Czeskiej w Pradze. Pierwszym dziekanem został mianowany profesor Stoklasa, czołowa wówczas postać nauk rolniczych.

Uniwersytet został powołany jako samodzielny organ dekretem rządowym z dnia 8 lipca 1952 r. Wydział Rolniczy, jak wówczas nazywano go, był jednym z trzech wydziałów założycielskich nowej uczelni. Od tego czasu Wydział jest głównym ośrodkiem kształcenia i szkolenia ekspertów, głównie dla przedsiębiorstw rolnych, naukowych i administracji państwowej.

Niedawno Wydział rozszerzył swoją działalność, aw 2005 roku zmienił nazwę na Wydział Agrobiologii, Żywności i Zasobów Naturalnych (FAFNR). Ta zmiana nazwy charakteryzuje przejście od głównie edukacji rolniczej i badań do szerszego ukierunkowania obejmującego nowo pojawiające się problemy w zarządzaniu zasobami naturalnymi i jakości żywności.

Dziś Wydział Agrobiologii Żywności i Zasobów Naturalnych jest nowoczesną i cenioną instytucją edukacyjno-naukową, która zatrudnia ponad 4000 studentów i 300 pracowników, o silnej pozycji w kraju i za granicą.

Absolwenci wydziału są zatrudnieni w rolnictwie, ogrodnictwie, hodowli zwierząt, ochronie roślin, jakości produktów rolnych, agrobiznesie, gospodarce zasobami naturalnymi, gospodarce odpadami, architekturze krajobrazu, rozwoju wsi i innych dziedzinach ważnych dla gospodarki narodowej. Nasi absolwenci znajdują pracę nie tylko jako menedżerowie, ale mogą pracować w administracji państwowej, uczelniach badawczych i wyższych lub jako prywatni przedsiębiorcy.

Kim jesteśmy

Z prawie 4000 studentami i 300 pracownikami, FAFNR jest drugim co do wielkości wydziałem na Czeskim Uniwersytecie Przyrodniczym (CULS) i największym wydziałem o podobnym ukierunkowaniu w Czechach, rozpoznawanym i szanowanym zarówno w kraju, jak i za granicą. Nasze budynki są dobrze wyposażone w nowoczesne zaplecze, a dzięki wysokiemu poziomowi ciągłego rozwoju technicznego i osobistego, wydział prosperował w ciągu 110-letniej tradycji kształcenia i badań naukowych w dziedzinie rolnictwa, żywności i zasobów naturalnych.

Co oferujemy

Zapewniamy wysokiej jakości edukację na szerokiej gamie studiów licencjackich, magisterskich i doktoranckich. Oferowanych jest wiele programów studiów, które koncentrują się na produkcji rolnej i ogrodniczej, architekturze ogrodniczej i krajobrazowej, hodowli zwierząt towarzyszących, zrównoważonym wykorzystaniu zasobów naturalnych, żywności i żywieniu człowieka oraz wielu innych. Prowadzimy szeroko zakrojone badania, które są warunkiem wstępnym akredytacji naszych programów studiów i umożliwiają wysoki poziom praktycznego szkolenia przy aktywnym udziale studentów. Utrzymujemy ścisłą współpracę z czołowymi producentami branżowymi i usługodawcami, gdzie wdrażamy wyniki badań stosowanych, a nasi absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie.

Nasza długoterminowa strategia

Naszym celem jest osiągnięcie doskonałości i szerokiego uznania w dziedzinach naszych specjalizacji. Dlatego inwestujemy znaczne środki w infrastrukturę techniczną. Opowiadamy się za nieustannym dążeniem do podnoszenia kwalifikacji naukowych i pedagogicznych naszych pracowników oraz wspieramy wysokiej jakości wyniki pracy, porównywalne z międzynarodowymi standardami. Rosnąca liczba i jakość publikacji naukowych, wysoko zatrudnieni absolwenci, stymulowanie popytu na udział w międzynarodowych konsorcjach i sieciach oraz utrzymywanie stałej współpracy z liderami branży, są jednymi z naszych kluczowych celów i są ważnymi wyznacznikami naszego przyszłego kierunku.

Statystyka

Dziś Wydział Agrobiologii, Żywności i Zasobów Naturalnych to nowoczesna i ceniona instytucja edukacyjno-naukowa, która kształci ponad 4000 studentów i 300 pracowników, o silnej pozycji w kraju i za granicą.

    Funkcje kampusu

    Nasze budynki są dobrze wyposażone w nowoczesne urządzenia, a dzięki wysokiemu poziomowi ciągłego rozwoju technicznego i osobowego wydział doskonale prosperuje w ciągu swojej 110-letniej tradycji kształcenia i badań w dziedzinie rolnictwa, żywności i zasobów naturalnych.

      Lokalizacje

      • Kamýcká 129 165 00 Praha 6 - Suchdol , , Prague

      pytania