Historia i obecny cel
Historia Uniwersytetu i Wydziału rozpoczęła się wraz z zarządzeniem cesarza Franciszka Józefa w 1906 roku założeniem Wydziału Rolniczego na Politechnice Czeskiej w Pradze. Pierwszym dziekanem został mianowany profesor Stoklasa, czołowa wówczas postać nauk rolniczych.
Uniwersytet został powołany jako samodzielny organ dekretem rządowym z dnia 8 lipca 1952 r. Wydział Rolniczy, jak wówczas nazywano go, był jednym z trzech wydziałów założycielskich nowej uczelni. Od tego czasu Wydział jest głównym ośrodkiem kształcenia i szkolenia ekspertów, głównie dla przedsiębiorstw rolnych, naukowych i administracji państwowej.
Niedawno Wydział rozszerzył swoją działalność, aw 2005 roku zmienił nazwę na Wydział Agrobiologii, Żywności i Zasobów Naturalnych (FAFNR). Ta zmiana nazwy charakteryzuje przejście od głównie edukacji rolniczej i badań do szerszego ukierunkowania obejmującego nowo pojawiające się problemy w zarządzaniu zasobami naturalnymi i jakości żywności.
Dziś Wydział Agrobiologii Żywności i Zasobów Naturalnych jest nowoczesną i cenioną instytucją edukacyjno-naukową, która zatrudnia ponad 4000 studentów i 300 pracowników, o silnej pozycji w kraju i za granicą.
Absolwenci wydziału są zatrudnieni w rolnictwie, ogrodnictwie, hodowli zwierząt, ochronie roślin, jakości produktów rolnych, agrobiznesie, gospodarce zasobami naturalnymi, gospodarce odpadami, architekturze krajobrazu, rozwoju wsi i innych dziedzinach ważnych dla gospodarki narodowej. Nasi absolwenci znajdują pracę nie tylko jako menedżerowie, ale mogą pracować w administracji państwowej, uczelniach badawczych i wyższych lub jako prywatni przedsiębiorcy.
Kim jesteśmy
Z prawie 4000 studentami i 300 pracownikami, FAFNR jest drugim co do wielkości wydziałem na Czeskim Uniwersytecie Przyrodniczym (CULS) i największym wydziałem o podobnym ukierunkowaniu w Czechach, rozpoznawanym i szanowanym zarówno w kraju, jak i za granicą. Nasze budynki są dobrze wyposażone w nowoczesne zaplecze, a dzięki wysokiemu poziomowi ciągłego rozwoju technicznego i osobistego, wydział prosperował w ciągu 110-letniej tradycji kształcenia i badań naukowych w dziedzinie rolnictwa, żywności i zasobów naturalnych.
Co oferujemy
Zapewniamy wysokiej jakości edukację na szerokiej gamie studiów licencjackich, magisterskich i doktoranckich. Oferowanych jest wiele programów studiów, które koncentrują się na produkcji rolnej i ogrodniczej, architekturze ogrodniczej i krajobrazowej, hodowli zwierząt towarzyszących, zrównoważonym wykorzystaniu zasobów naturalnych, żywności i żywieniu człowieka oraz wielu innych. Prowadzimy szeroko zakrojone badania, które są warunkiem wstępnym akredytacji naszych programów studiów i umożliwiają wysoki poziom praktycznego szkolenia przy aktywnym udziale studentów. Utrzymujemy ścisłą współpracę z czołowymi producentami branżowymi i usługodawcami, gdzie wdrażamy wyniki badań stosowanych, a nasi absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie.
Nasza długoterminowa strategia
Naszym celem jest osiągnięcie doskonałości i szerokiego uznania w dziedzinach naszych specjalizacji. Dlatego inwestujemy znaczne środki w infrastrukturę techniczną. Opowiadamy się za nieustannym dążeniem do podnoszenia kwalifikacji naukowych i pedagogicznych naszych pracowników oraz wspieramy wysokiej jakości wyniki pracy, porównywalne z międzynarodowymi standardami. Rosnąca liczba i jakość publikacji naukowych, wysoko zatrudnieni absolwenci, stymulowanie popytu na udział w międzynarodowych konsorcjach i sieciach oraz utrzymywanie stałej współpracy z liderami branży, są jednymi z naszych kluczowych celów i są ważnymi wyznacznikami naszego przyszłego kierunku.