Magister żywienia człowieka i zachowań związanych z żywnością
University of Helsinki
Klucz informacyjny
Lokalizacja kampusu
Helsinki, Finlandia
Języki
Język angielski, Fiński, Szwedzki
Forma badania
W kampusie
Czas trwania
2 years
Tempo
Pełny etat
Czesne
EUR 15 000 / per year *
Termin składania wniosków
Poproś o informacje
Najwcześniejsza data rozpoczęcia
Aug 2024
* dla studentów spoza UE/EOG
Wstęp
Dlaczego jemy tak, jak jemy?
Co dzieje się z jedzeniem w naszym ciele? Jak odżywianie utrzymuje nasze zdrowie? Jak badamy sposób, w jaki ludzie używają jedzenia? Jak kultura wpływa na nasze wybory żywieniowe? Jak o jedzeniu mówi się w mediach? Jak możemy zmienić zachowania związane z jedzeniem?
Program studiów magisterskich w zakresie żywienia człowieka i zachowań związanych z żywnością (HNFB) koncentruje się na żywieniu człowieka, zachowaniach związanych z żywnością i spożyciu żywności z perspektywy żywienia zdrowia publicznego, fizjologii żywienia i nauk społecznych.
Uczenie się
Program studiów magisterskich w zakresie żywienia człowieka i zachowań związanych z żywnością (HNFB) koncentruje się na żywieniu człowieka i zachowaniach związanych z żywnością oraz konsumpcji z perspektywy żywienia zdrowia publicznego, fizjologii żywienia i nauk społecznych.
Program jest zbudowany wokół żywienia człowieka, zachowań związanych z żywnością i konsumpcjonizmu, a także powiązanych metod badawczych. Tematy oparte na Celach Zrównoważonego Rozwoju – takie jak dobre zdrowie i dobre samopoczucie, zero głodu, równość, zrównoważony rozwój ekologiczny i kulturowy – są osadzone w całym programie.
Rekrutacja
Program
Program studiów magisterskich z zakresu żywienia człowieka i zachowań związanych z żywnością, obejmujący 120 punktów (ECTS), można ukończyć w ciągu dwóch lat akademickich. Program obejmuje dwa kierunki studiów – żywienie człowieka i zachowania związane z żywnością – jeden z nich wybierasz podczas procesu aplikacyjnego. Stopień obejmuje:
- 75 punktów studiów zaawansowanych, w tym praca magisterska (30 punktów)
- 45 punktów innych studiów, które mogą obejmować studia z twojego własnego programu studiów lub innych programów studiów, okres szkolenia praktycznego lub studia międzynarodowe
- Orientacja zawodowa i planowanie kariery
- Osobisty plan nauki
Program koncentruje się na:
- Rola żywienia i innych czynników związanych ze stylem życia w promowaniu zdrowia i zapobieganiu chorobom
- Mechanizmy, dzięki którym żywność wpływa na nasz organizm na poziomie biologii molekularnej
- Wybory żywnościowe i zachowania konsumpcyjne oraz sposoby wpływania na nie poprzez politykę, interwencje i komunikację
- Usługi związane z żywnością i ich zarządzanie
- Kultura żywnościowa i ruchy społeczne
- Teorie i metody badawcze w dziedzinie żywienia i zachowań związanych z żywnością
Multidyscyplinarny charakter programu magisterskiego zapewnia wiele opcji dla innych studiów. Możesz także wybrać studia na innych fińskich lub międzynarodowych uniwersytetach.
Kursy i nauczanie
Kursy w programie studiów magisterskich w zakresie żywienia człowieka i zachowań związanych z żywnością obejmują różne metody badań, takie jak:
- Kontakt z nauczaniem, wykłady
- Praca grupowa
- Odpowiedź ustna
- Pisemne raporty (indywidualne, para, grupa)
- Niezależne badanie
- Prace laboratoryjne i inne zadania oraz powiązane sprawozdania
- Czasopisma naukowe, ustne egzaminy grupowe, egzaminy pisemne, egzaminy zdawkowe
- Seminaria
Różnorodność metod uczenia się poprawia rozwój i zastosowanie umiejętności krytycznego myślenia, argumentacji i rozwiązywania problemów.
Praca magisterska
W przypadku pracy magisterskiej (30 ECTS) studiujesz i analizujesz istotny temat związany z tym programem magisterskim. Pracę dyplomową możesz napisać w związku z większym projektem badawczym, we współpracy z firmami i instytucjami publicznymi, lub samodzielnie. Napisanie pracy dyplomowej zajmuje około 6 miesięcy pracy w pełnym wymiarze godzin.
W semestrze, w którym zaczynasz planować pracę magisterską, rozpoczynasz także seminarium magisterskie (5 ECTS). Jest to seminarium obowiązkowe dla wszystkich studentów. Podczas tego seminarium otrzymasz wskazówki od nauczycieli, a także wsparcie wzajemne i uwagi od innych uczniów, którzy są na tym samym etapie programu HNFB. Dążymy do prawdziwej multidyscyplinarności, dlatego wszyscy studenci tego seminarium, niezależnie od tematu swojej pracy magisterskiej, znajdują się w jednej grupie.
Zaawansowany egzamin z literatury (5 ECTS) odbywa się na zakończenie programu. Egzamin jest odrębny dla obu ścieżek studiów. Egzamin może obejmować lekturę czasopism naukowych, głównie artykułów poglądowych i/lub bardzo zaawansowanych podręczników. Ideą egzaminu jest przypomnienie Ci wszystkich istotnych zagadnień tego programu magisterskiego, a także uświadomienie Ci, jak wiele się nauczyłeś.
Studenci i życie studenckie
Życie studenckie, a zwłaszcza kultura organizacji studenckich, jest wyjątkowo bogata i różnorodna w Finlandii. Również na University of Helsinki społeczność studencka jest bardzo aktywna. Ponad 250 organizacji studenckich działa w ramach Związku Studentów University of Helsinki (HYY), od organizacji wydziałowych i przedmiotowych po organizacje polityczne i społeczne, od chórów i orkiestr po kluby sportowe i gry. Ich działania obejmują uroczystości rocznicowe, kolacje akademickie, wydarzenia kulturalne, spotkania i wycieczki.
Jako student i członek Związku Studentów (HYY) masz prawo do wielu korzyści i usług. Na przykład niedrogie zakwaterowanie dla studentów, podstawowe usługi opieki zdrowotnej, obiekty sportowe i posiłki studenckie. Otrzymujesz także liczne zniżki, na przykład na opłaty za transport publiczny w całym kraju.
Obszary tematyczne modułów podstawowych
Podstawowe moduły studiów HNFB obejmują trzy obszary tematyczne i musisz uwzględnić co najmniej jeden z nich w swoich studiach, w zależności od ścieżki studiów.
Ścieżka Human Nutrition zapewnia dwa podstawowe moduły, które koncentrują się na aspektach tej dyscypliny związanych z biologią i zdrowiem publicznym:
- Fizjologia żywienia i żywienie molekularne: Wpływ odżywiania i innych czynników stylu życia na fizjologię i zdrowie człowieka, a także leżące u ich podstaw mechanizmy na poziomie biologii molekularnej
- Odżywianie w ramach zdrowia publicznego: wgląd w czynniki żywieniowe wpływające na zdrowie populacji kraju i grup ludności oraz wykorzystanie tej wiedzy do promowania zdrowia, a także zagadnień żywieniowych związanych z usługami żywnościowymi i przemysłem spożywczym
Ścieżka Zachowania związane z żywnością zapewnia jeden podstawowy moduł, który koncentruje się na społecznych i behawioralnych aspektach jedzenia i jedzenia:
- Zachowania związane z żywnością w zmieniającym się społeczeństwie: sposoby, w jakie wybory żywieniowe są powiązane z czynnikami indywidualnymi, kulturowymi i społecznymi, konstrukcją tożsamości, społeczeństwem konsumpcyjnym, a także polityką żywnościową i zdrowotną
Moduł podstawowy: Fizjologia żywienia i żywienie molekularne
Znajomość mechanizmów, za pomocą których dieta wpływa na procesy komórkowe, ma fundamentalne znaczenie dla zrozumienia interakcji dieta-zdrowie. Co więcej, aby zrozumieć i ocenić dowody naukowe, potrzebny jest wgląd w warunki i metody badawcze. Fizjologia żywienia i żywienie molekularne skupiają się na biologicznych aspektach składników odżywczych, innych składników żywności, diecie i odżywianiu, a także na projektach badań eksperymentalnych w naukach o żywieniu.
Zajęcia zapewniają studentowi szeroką wiedzę teoretyczną dotyczącą metabolizmu składników odżywczych i jego roli w regulacji funkcji fizjologicznych oraz patofizjologii chorób. Omówiono interakcje diety i genów, w tym regulację genów przez składniki odżywcze oraz dietę i epigenetykę. Student zdobędzie wiedzę na temat podstawowych projektów i metod badań w eksperymentalnych badaniach żywieniowych.
Kursy:
- Zaawansowana fizjologia żywienia
- Patobiologia chorób przewlekłych
- Eksperymentalne badania nad żywieniem
Moduł podstawowy: Odżywianie w zdrowiu publicznym
Studiując żywienie w zdrowiu publicznym, student pozna interakcje między dietą a zdrowiem z punktu widzenia populacji. Tematy obejmują determinanty spożycia żywności, czyli związek nawyków żywieniowych i spożycia z różnymi czynnikami socjodemograficznymi, takimi jak płeć, wiek, wykształcenie, dochód i miejsce zamieszkania. Ponadto uczniowie zdobywają nowe informacje na temat sposobów badania spożycia i spożycia żywności w dużych populacjach oraz ich związku ze zdrowiem populacji. Niektóre kursy mają więcej tematów praktycznych, np. jak zmienić zachowania żywieniowe populacji i jak planować diety w usługach gastronomicznych, np. dla dużej kuchni zaopatrującej szkoły.
Badania obejmują zaawansowane metody epidemiologiczne i statystyki. Uczenie się będzie łatwiejsze dzięki wykorzystaniu prawdziwych danych i szkoleniu statystycznemu. Położono nacisk na rozważania metodologiczne w żywieniowych badaniach epidemiologicznych i krytyczną interpretację wyników. Uczestnicząc w kursach z zakresu promocji zdrowia, student będzie miał także możliwość włączenia się w realną pracę projektową i zaplanowania projektu z zakresu promocji zdrowia w formie pracy grupowej. W badaniach uwzględniono także kwestie globalne, szczególnie ze szczególnym uwzględnieniem chorób przewlekłych w krajach rozwijających się.
Kursy:
- Żywienie i społeczeństwo
- Epidemiologia żywienia
- Żywienie i usługi gastronomiczne
- Systemy żywnościowe i żywienie w krajach o niskich i średnich dochodach
Moduł podstawowy: Zachowania związane z żywnością w zmieniającym się społeczeństwie
Zachowania związane z jedzeniem w zmieniającym się społeczeństwie opisuje, w jaki sposób wybory żywieniowe i wzorce odżywiania są powiązane z czynnikami indywidualnymi, kulturowymi i społeczno-psychologicznymi. Koncentruje się na aktualnych zjawiskach związanych z odżywianiem, a także na zmianach zachodzących w społeczeństwie i życiu jednostek. Badane i stosowane są teorie oraz metodologie ilościowe i jakościowe z nauk społecznych.
Zachowania związane z żywnością w zmieniającym się społeczeństwie rozwija i pogłębia zrozumienie przez ucznia roli żywności we współczesnym społeczeństwie konsumpcyjnym. Pokazuje, jak kultura jedzenia jest powiązana z konstruowaniem tożsamości i ruchami społecznymi. Bada sposoby wpływania na wybory żywieniowe poprzez politykę, interwencje i komunikację. Zachowania związane z żywnością w zmieniającym się społeczeństwie jest skierowany do studentów zainteresowanych różnorodnością zagadnień związanych z żywnością i żywieniem oraz sposobami ich badania i wpływania na nie w oparciu o społeczne podejście naukowe.
Kursy:
- Podejścia teoretyczne i metodologiczne w badaniach zachowań związanych z żywnością
- Zmiana zachowania i planowanie interwencji
- Zrównoważona kultura kulinarna
Galeria
Wynik programu
Dlaczego Żywienie człowieka i zachowania związane z żywnością?
Celem programu magisterskiego jest umożliwienie ci:
- Rozumienie znaczenia żywienia dla fizjologii i zdrowia człowieka
- Naucz się analizować fizjologiczne, psychologiczne, społeczne i kulturowe aspekty, które są związane z wyborami żywieniowymi jednostek i społeczności.
- Rozpoznawanie różnorodności zagadnień związanych z żywnością i żywieniem oraz sposobów wpływania na nie
Po ukończeniu studiów uzyskujesz kwalifikacje do pracy na stanowiskach eksperckich, dydaktycznych, badawczych i kierowniczych w sektorze publicznym, organizacjach pozarządowych i przedsiębiorstwach oraz jako niezależny przedsiębiorca. W ramach kształcenia otrzymują Państwo głębokie, specyficzne dla danej dziedziny kompetencje i umiejętności w zakresie pracy z wiedzą, jak również solidną tożsamość zawodową.
Możliwości związane z karierą
Studia magisterskie z zakresu żywienia człowieka i zachowań związanych z żywnością kwalifikują Cię do pracy na stanowiskach eksperckich, dydaktycznych, badawczych i kierowniczych w sektorze publicznym, organizacjach pozarządowych i firmach oraz jako niezależny przedsiębiorca. Edukacja zapewnia głębokie kompetencje branżowe i umiejętności pracy z wiedzą, a także solidną tożsamość zawodową.