Magister inżynierii żywności i zdrowia
UniLaSalle
Klucz informacyjny
Lokalizacja kampusu
Beauvais, Francja
Języki
Francuski
Forma badania
W kampusie
Czas trwania
15 months
Tempo
Pełny etat
Czesne
EUR 7200 / per year *
Termin składania wniosków
Poproś o informacje
Najwcześniejsza data rozpoczęcia
Sep 2024
* 1 rok; Drugi rok: 6120 €; 3, 4 i 5 lat 6700 € rocznie
Wstęp
Należy pamiętać, że ten program jest w całości nauczany w języku francuskim
Ten inżynier ma podwójną specjalizację w zakresie żywności i zdrowia. To szkolenie uwypukla także wiele relacji między nimi, zarówno u ludzi.
Jego szkolenie w naturalny sposób otwiera mu wiele możliwości w branży spożywczej, farmaceutycznej i kosmetycznej, zbiorowym cateringu, zdrowiu publicznym, marketingu i komunikacji.
Specjalista w zakresie profilaktyki, żywienia i świadczeń zdrowotnych
Inżynier z tej specjalizacji jest szkolony, aby reagować na nowe wyzwania związane z żywnością poprzez opanowanie narzędzi, zawsze coraz bardziej innowacyjnych. Jest na przykład w stanie wdrożyć działania na dużą skalę w celu wywołania zmiany zachowań konsumentów w sektorze zdrowia publicznego lub zweryfikowania oświadczeń zdrowotnych związanych z nowymi produktami żywnościowymi z udziałem podmiotów ze świata przemysłu spożywczego.
Specjalista ds. Marketingu
Opanowuje każdy ze składników przemysłu spożywczego w konotacjach zdrowotnych, zarówno w zakresie rozwoju technologicznego, jak i najnowszych osiągnięć naukowych. Jest zatem w stanie zaproponować, a nawet kierować strategiami handlowymi firm w sektorze, od wstępnego pozycjonowania produktów związanych ze zdrowiem do etapu ich dystrybucji.
Specjalista w zakresie łańcuchów produktów rolno-spożywczych w zakresie formułowania i jakości produktów spożywczych Jest inżynierem zdolnym do wdrożenia podejścia opartego na jakości lub badaniach i rozwoju w całym łańcuchu produkcji żywności, od etapu produkcji surowców rolnych do po dostarczeniu produktu, gotowy do spożycia. Jest zatem zobowiązany do pracy w wielu sektorach: produkcji rolno-spożywczej lub suplementów diety; apteka, kosmetyki, dystrybucja masowa, zbiorowe wyżywienie, usługi.
Dlaczego warto zostać inżynierem żywności i zdrowia?
Jest to wyjątkowy trening, podczas którego żywność traktuje się ze względu na jej wpływ na zdrowie. Za pięć lat staniesz się oddanym ekspertem, zdolnym wykraczać poza naukowy aspekt swojego zawodu, aby analizować styl życia i trendy związane z żywnością i zdrowiem. To nowy wymiar odżywiania, który oferujemy, w którym problemy zdrowotne populacji stanowią sedno codziennego życia. Lekcje prowadzone przez specjalistów i naukowców specjalizujących się w relacjach między żywnością a zdrowiem pozostawiają ważne miejsce do pracy w grupie. Twoja zdolność adaptacji i jakość pedagogiki pozwoli ci zostać inżynierem zdolnym do ewolucji w świecie zawodowym i naukowym.
Rekrutacja
Program
Szkolenie z zakresu inżynierii żywności i zdrowia jest dostępne po 2 lata cyklu przedinżynierskiego .
Całość składa się z 4 głównych etapów:
- Go LaSalle, pierwsze międzynarodowe doświadczenie od 1. semestru
- 1 semestr wspólnej specjalności podstawowej
- 3 semestry w ramach ścieżki kariery według własnego wyboru, łącznie z 4-miesięcznym stażem „asystenta inżyniera”.
Ostatnie semestry ścieżki kariery można ukończyć na uczelni partnerskiej, we Francji lub za granicą, w ramach semestru wymiany, podwójnego dyplomu lub pobytu dyplomowego. - Projekt podyplomowy, który polega na odbyciu stażu w przedsiębiorstwie lub stażu badawczego dla studentów posiadających status studenta, lub na dłuższym okresie w przedsiębiorstwie dla studentów odbywających praktykę zawodową.
Stanowi podstawę do napisania pracy dyplomowej i obrona ustna.
Możliwości związane z karierą
Szkolenie z zakresu inżynierii żywności i zdrowia jest dostępne po 2 latach cyklu przedinżynierskiego.
Całość składa się z 4 głównych etapów:
- Go LaSalle, pierwsze międzynarodowe doświadczenie od 1. semestru
- 1 semestr wspólnej specjalności podstawowej
- 3 semestry w ramach wybranej przez Ciebie ścieżki kariery, w tym 4-miesięczny staż „asystenta inżyniera”.
- Ostatnie semestry ścieżki kariery można ukończyć na uczelni partnerskiej, we Francji lub za granicą, w ramach semestru wymiany, podwójnego dyplomu lub pobytu dyplomowego.
Projekt kończący studia, który polega na odbyciu stażu w przedsiębiorstwie lub stażu badawczego dla studentów posiadających status studenta, lub na dłuższym okresie w przedsiębiorstwie dla studentów odbywających praktykę zawodową.
Stanowi podstawę do napisania pracy dyplomowej i ustnej obrony.